You are something else

10. november 2017 – 28. januar 2018

Når Vanessa Bairds største utstilling hittil – You are something else – åpner på Kunstnernes Hus i november, blir en hel overlyssal fylt av hennes monumentale krittegninger. I løpet av de siste årene har Vanessa Bairds kunst beveget seg fra burleske skildringer fra privatsfæren til den eksterne politiske verden, til vold- og maktutøvelse. I denne utstillingen går hun rett inn i kjernen av flyktningkrisen i Europa.

Inn i dette større politiske bildet vever hun et omfattende register av skikkelser fra eventyr og fabler, fra nyhetsbildet og kulturoffentligheten, fra privatsfæren og kunsthistorien.

Det er både et sterkt personlig og politisk verk. De monumentale dimensjonene gjør det omsluttende og klaustrofobisk, og på samme tid inkluderende og konfronterende. Du slipper ikke unna, men en mørk underliggende humor trer inn og virker både flertydig og forløsende. Bairds kunst gjør et dypdykk ned i vår kulturelle underbevissthet, i kollektive traumer og skyldfølelse.

Vanessa Baird har markert seg som en av norsk samtidskunsts sterkeste og mest kompromissløse stemmer. I 2013 ble hennes verk To everything there is a season, tiltenkt det terrorrammede regjeringskvartalet i Oslo, avvist av norske myndigheter på grunn av frykt for angst- og sorgreaksjoner hos de ansatte. Avgjørelsen skapte stor debatt i media om kunstens påvirkning i det offentlige rom. Kunstnernes Hus valgte senere å stille ut verket i en utstilling som fikk stor publikumsoppslutning.

Baird har de seneste årene samarbeidet med forfatter Karl Ove Knausgård og har blant annet illustrert hans roman Om høsten. Hun driver også sitt eget forlag, Brunt hull, med kollega Mette Hellenes som hun samarbeider med under navnet Kebbevennene. Sammen har de laget et større fotoarbeid som vil henge i Foajeen på Kunstnernes Hus i utstillingsperioden.

Share →