I forbindelse med utstillingen Det felles eide organiserer vi fire turer til steder i Oslo med engasjerende kunstverk, storslåtte utsmykkinger og arkitektoniske høydepunkter. Oslo Rådhus, Oslo Konserthus, Solli Plass og Groruddalen besøkes. Turene blir ledet av eminente fagfolk og formidlere som byantikvar Janne Wilberg og kurator ved UiO, Ulla Uberg, kunsthistorieprofessor Gunnar Danbolt, billedkunstner Elise Storsveen og kunstkritiker i NRK P2 Mona Pahle Bjerke.
Turene er gratis, men krever påmelding (kun én billett per person). Begrenset antall plasser. Påmelding gjøres ved å reservere en billett. Lenke til billetter under hvert arrangement.

TUR 1
Søndag 4. mars kl. 13.00 – 14.30: Oslo rådhus
+ ekstra tur kl 15.00

Nasjonsbygging, okkupasjonsfrise og slit
Guide: Gunnar Danbolt
Oppmøte: Borggården, utenfor hovedinngangen til Oslo rådhus

Nestoren i norsk kunstformidling, professor emeritus Gunnar Danbolt, tar oss med på en kunstreise i Oslo rådhus. Han vil fokusere på budskapene som ligger til grunn for utsmykkingene i hele nasjonens storstue. Hvilke virkemidler ble tatt i bruk, og hva skiller Oslo rådhus fra rådhus i byer som Stockholm og Bergen? Hør om arbeidene til Per Krohg, Henrik Sørensen, Alf Rolfsen, Aage Storstein med flere.

Reservasjon av billett her

EKSTRA TUR kl. 15

TUR 2
Lørdag 7. april kl. 13.00-15.00: Solli plass
Visuell optimisme og ragnarok rundt Solli plass
Guider: Janne Wilberg og Ulla Uberg
Oppmøte: Utenfor inngangen til Hydrobygget, Bygdøy allé 2.
I et lite område rundt Solli plass finner vi noen av de mest interessante offentlige kunstutsmykkingene i Norge. Byantikvar Janne Wilberg og kurator ved Universitetet i Oslo, Ulla Uberg, tar oss med til Lysverket, Indeksbygget, Nasjonalbiblioteket, Hydrobygget og Oslo Handelsgymnasium. De vil fortelle om arbeider av kunstnere som av Per Krohg, Asbjørg Borgfeld, Jakob Weidemann, Odd Tandberg med flere, og om arkitekter som Erling Viksjø og Jon Engh. “Det er mye nasjonal optimisme både i Oslo Lysverker, Norsk Hydro og Indexhuset, men under ligger det et mørke i den symboltunge jernporten og Ragnarok-maleriet”, sier omviserne.

Reservasjon av billett her

TUR 3
Lørdag 14. april kl. 13.00 – 14.30: Oslo Konserthus
Kunst, arkitektur og design.
Guide: Mona Pahle Bjerke
Oppmøte ved hovedinngangen til Oslo Konserthus.

Kunsthistoriker og -kritiker i NRK P2, Mona Pahle Bjerke, vil snakke om materialbruk, estetikk og akustikk i Oslo Konserthus. Turen starter utenfor inngangspartiet hvor vi får høre om byggets plassering i byrommet og de store skulpturene Jordmusikk og Heptakord. Deretter fortsetter vi innover til foajé, konsertsaler, trappeløp og garderober. Til og med pissoaret er verdt et besøk, og vi ser på arbeider av kunstnere som Synnøve Anker Aurdal, Inger Sitter, Håkon Bleken, Knut Steen med flere.

Reservasjon av billett her

TUR 4
Søndag 29. april kl 12.00–16.00: Groruddalen på tvers
Fra Ellingsrudåsen skole via Furuset og Haugenstua til Rommensletta Skulpturpark.
Guide: Elise Storvseen

Oppmøte utenfor Ellingrudåsen T-banestasjon kl 12.
Linje 2 går fra Jernbanetorget kl 11.38.
Ta med matpakke og drikke.
Vi anbefaler at man kjøper dagskort/reisekort da vi skal innom to T-banestasjoner. Deler av turen vil foregå med innleid buss. Retur Oslo sentrum med gratis buss cirka kl 16.00.

Billedkunstner Elise Storsveen guider oss fra øst til vest i Groruddalen. Vi besøker skoler, T-banestasjoner og skulpturparker og ser kunstverk fra 1960-og 70-tallet frem til i dag. Opplev unike utsmykkinger, skulpturer og verk av Per Kleiva, Olav Strømme,
Finn-Henrik Bodvin, Arnold Haukeland, Fredrik Raddum, Jeannette Christensen, Hanne Tyrmi og mange flere. Underveis møter vi blant andre kunstnerne Jeannette Christensen og Fredrik Raddum som vil fortelle om sine kunstprosjekter på Haugenstua og på Granstangen skole. Turen ender på Rommensletta skulpturpark, en park med flere «omplasserte» skulpturer hvor skulpturkonservator Lily Vikki forteller om arbeidene og parken.

Reservasjon av billett her

Turene er utarbeidet av kurator Elisabeth Byre i samarbeid med Kunstnernes Hus og Marianne Hall fra Oslo kommunes kunstsamling.

 

Bilde:
Øverst fra venstre mot høyre:
Oslo Lysverker, lampe i trappeløp
Finn-Henrik Bodvin, Lekeskulptur, 1971. Haugenstua
Asbjørg Borgfeld, Oslo Lysverker
Arnold Haukeland, Rommensletta Skulpturpark
Jakob Weidemann, Hydrobygget
Stian Ådlandsvik og Lutz-Rainer Müller, Acting on your best behavior, 2015, Granstangen skole
Olav Strømme, Furuset T-banestasjon
Per Kleiva, Ellinsgrudåsen skole